Sunday, February 27, 2011


1. Sebentar tadi, saya dihubungi oleh rakan yang sudah 10 tahun tidak ketemu.

2.Beliau mengajak saya untuk sama-sama makan tengahari, pada mulanya saya menolak sebab mesyuarat serta tugasan yang tidak putus-putus. Saya mencadangkan untuk berjumpa di Gombak selepas waktu pejabat.

3.Tetapi oleh kerana beliau berada di kawasan Bukit Jalil makanya tiada sebab untuk menolak.

4. Kereta diatas, merupakan kereta beliau bukan kepunyaan saya.

5.Sungguh berbangga dengan kawan saya ini, dalam usia yang belum pun mencecah 35 tahun sudah memiliki AMG.Hebat!

6.Kata beliau “aku kawan dengan semua orang, tak kira siapa pun orang itu”. Betul, itulah sebenarnya rahsia kejayaan.

7.Sesetengahnya suka memilih kawan, namun tidak oleh orang yang berjaya. Bagi saya pulak, kawan adalah seperti periuk nasi, jika satu kawan kita bermusuh makanya satu lubuk nasi telah kita tutup.

8.Didalam politik pula, hari ini kawan, esok musuh. Hari ini bermusuhan, esok berkawan kembali. Didalam politik tidak ada kawan atau musuh yang kekal.

9.Lihat saja apa yang berlaku sekarang, kita sudah mampu mentafsir sendiri.

10.Didunia yang tidak kekal abadi ini, adalah sesuatu yang sangat baik jika memiliki ramai kawan. Mempunyai kawan yang banyak juga tidak bermakna kalau tidak pandai menjaga hati.

11.Dalam soal berkawan ini jangan pula kita mengambil kesempatan. Ini tidak baik dan perlu dielak.

12.Oleh kerana 10 tahun tidak berjumpa banyak yang ingin dibualkan. Masa mencemburui kami, hanya sempat berborak 50 minit.

13.Dalam masa sesingkat 50 minit, kawan saya ini sempat menceritakan pengalaman pahit duka beliau sebelum sampai ke tahap ini.

14.“Aku pernah dihalau oleh orang yang tumpangkan aku”, “Saudara aku sendiri memarahi aku tatkala aku menjamah nasi dirumahnya”, “Aku pernah 2 minggu tidak pernah menjamah nasi”.

15.Peristiwa diatas cukup untuk beliau bangun memperbaiki kehidupan. Beliau dilihat cukup kental menghadapi cabaran serta tabah mengharungi segala ujian.

16.Diakhir pertemuan, air jantan beliau hampir menitis dek kerana terkenang akan memori-memori dahulu.

17.Saya sempat menepuk bahu beliau memberikan semangat. Semoga beliau akan terus berjaya didalam bidang yang telah dan berjaya diceburi.

Wassalam

No comments: